Британски учен: Всички ние живеем във въобрaжаем свят

Човешкият мозък създава своя собствена версия на реалността , a  светът,  който виждаме около нас, само ни изглежда   такъв, казва един от водещите британски учен.

Професор Брус Худ ще представи границите на човешкия разум в поредица от престижни лекции за Кралския институт на Британия, най-старият  независим  изследователски център в света.

Психологът планира да наложи фалшиви спомени на цялата публика и с използването на джебчии да покаже колко лесно хората могат да бъдат измамени.
Всичко това ще бъде представено в опит да   докаже, че всички ние в много  много по-малка степен контролираме собствените си умове и възприятия, отколкото бихме искали да си помислим.

„В значителна степен ние възприемаме света фрагментирано. Ние възприемаме само малка част от това, което действително се случва „- казва в интервю за Times Худ.
– У нас се създава впечатлението за обширна панорама пред очите ни, но в действителност ние не виждаме повече от размера на собствените ни пръсти  на една ръка разстояние.
Останалото пространство се запълва от въображаема реалност, защото мозъкът се стреми ни създава стабилни условия за живот. “

„Макар да смятате, че вие сте човек и капитан на своя кораб, всъщност се оказва, че  много от процесите около вас ви контролират и създават нещата около вас и вашата среда“, – добавя ученият.

Худ ще чете   в Кралския институт Коледна серия лекции, които е започнал още  през 1825 г.  Майкъл Фарадей.
От тогава те са се провеждат всяка година,  с изключение на едно прекъсване по време на Втората световна война.

„Едно нещо мога да ви гарантирам: аз  ще интригувам публиката и ще я карат да се замислята върху това, дали  някога отново ще се доверят на своя мозък“ – казва Брус Худ.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *