Европейците са програмирани към затлъстяване и алкохолизъм

Жителите от  Западните страни имат генетично заложен афинитет към мазни храни и алкохол. Това заключение е направено от шотландски учени.

„Разликата е в гените, които контролират дейността на „превключвателя“(galanin), който определя апетита на човека. Той е свързан с областите на мозъка, които ни позволяват да изберем  какви храни да ядем.

Ако се наблюдава   прекомерно активиране на galanin, човек изпитва желание  да ядe повече мазни храни и да консумира  повече алкохол. У азиатците е констатирана  намалена активност на този „ключ“ – казва един от авторите на изследването, д-р Aласдер Макензи.

Според учените, това се дължи на факта, че на европейците  в миналото им се е налагало да оцеляват в суровите зими за сметка на алкохол и калорични продукти.

В резултат на това в гените им е било  програмирано предразположение към   избора на съответните продукти.

Епидемията от затлъстяване е  проблем номер едно за здравето на европейците и американците  още от 70-те години на миналия век. Изследователите отбелязват, че  азиатците, които еволюционно не са  склонни към наднорменото тегло и злоупотреба  с алкохол, също може да се изправят пред тези  проблеми, ако   подражават на западния модел на хранително поведение.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *