Учени развъждат „суперпчели“

За да запазят  това, което е останало от  измиращите пчели,  учени работят по развъждане на насекоми, по-устойчиви на вредители, вируси и студ.

„Синдромът на разпадащата се колония“ е отбелязан за първи път през 2006 година. Оттогава популацията на пчелите в световен мащаб намалява  рязко (според открито източници реколтата от мед в САЩ за 2010 г.  е  най-ниската от 35 години).
Но много хора забравят (или не знаят), че броят на пчелите намалява и  в миналото заради  появата на   устойчиви на инсектициди кърлежи и вируси. И вместо да опитват нови отрови, експерти само по- активно отглеждат пчели.ООН изчислява, че всяка година  вируси и акари убиват 85% от пчелите в Близкия Изток, 10-30% – в Европа и близо една трета от пчелите в САЩ.
Това е кошмарен показател, тъй като повече от 70 на сто от културите, които осигуряват 90% от световното производство на храни, се опрашват от пчелите. Световният пазар за тези култури е  $ 83 милиарда

Затова изследователите от Университета на Манитоба (Канада) започват да   разпространяват   пчелни царици, които показват резистентност към акари  в Канада, където  трудолюбивите  насекоми се срещат с нови врагове.
Преживелите   се размножават отново  и учените се надяват    в крайна сметка да се появи свръхустойчива порода пчели.

В сравнение с обикновените си колеги, потомството на тези царици  е по-издръжливо през зимата. Само 46% от европейските пчели  обикновено преживяват зимата, като новите видове  показват 75 процента оцеляване.

За съжаление  устойчивостта срещу кърлежите не е  панацея за кризата на пчеларството.  Факт е, че до този момент няма пълна картина за вредните  въздействия върху пчелите – от  пестициди, климатичните промени и от радиацията от мобилни телефони.
Но във всеки случай, канадските  експерти вършат чудесна работа – те дават на колегите си време за изучаване на причините за изчезването на опрашителите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *