Шестмилиардният жител на Земята живее в нищета в Босна

Преди 11 години босненското момче   Аднан Невич официално е обявенo  за шестмилиардния жител на Земята. В ръцете си го е държал  тогавашният генерален   секретар на ООН Кофи Анан.

Но „звездният“ статут не помогна на семейство да избяга от бедността в Босна.

Аднан Невич учи в училището в босненския град Високо, близо до Сараево. Подобно на повечето деца на неговата възраст се притеснява за оценките си.  „Имам няколко петици в училище. Четворката ми е  само английски език. Любимите ми теми са спорт, история и география.
За мен е голяма отговорност да бъда добър ученик „- казва   момчето от Босна по Радио Свобода.

Аднан Невич е обявен за шестмилиардния жител на планетата, след като той се ражда  в полунощ на 12 октомври, 1999 г. Тогава на Земята всяка секунда да се появяват около три бебета   и тази оценка е приблизителна.
Най-вероятно е , че звездното бебе се е родило в Китай или Индия, твърдят някои критици. Но тогава генералният секретар на ООН Кофи Анан защитава бебето от Сараево.

Според него, това събитие може да помогне за съживяване на толерантността и мултирелигиозната атмосфера, която загубиха Балканите след дълга война.

Майката на Аднан, бивша текстилна   работничка, след края на войната в Босна загубва работата си и все още не могат да намери никъде другаде.
Бащата на момчето, Ясминко, има рак, и  не може да работи.

$ 140 не са достатъчно за безработното семейство
Сараево всеки месец дава по 140 щатски долара на семейството, но парите едва ли са достатъчно, за да сме добре, казва Фатима Невич.
Семейството живее в едностайно жилище и няма пари и за символичната  такса за да може Аднан  да играе в местния футболен клуб.

Майката има повече притеснения за това  синът и да не се разболее. „Синът ми беше почетен гост на церемонията, когато в  болницата в Сараево преди три години отвори отделение за деца.
Мисля, че ние не можем да си позволим  той да се лекува. Благодаря на Бога, той е здрав, „- казва Фатима.

Демографи предвиждат, че бебето седемилиардник ще се роди през октомври тази година в Индия, точно когато Аднан ще е на 12. А  до 2050 г. населението на света може надмине 9,3 млрд. човека

Но тези глобални проблеми,   малко притесняват момчето от Босна.
То  казва, че   мечтае да отида на риболов с баща си.

„Бих искал да се помогне повече на баща ми с лечението Това е всичко, „- казва шестмилиардният жител на планетата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *