В САЩ ще правят бензин от стари вестници

Учените от Тулейнския университет  в Луизиана (частен изследователски институт) са открили ново приложение на старите  вестници – новините от вчера може да станат алтернативно гориво на бъдещето,   пише  The Detroit News.

Те са открили щам на бактерии, които преработвайки целулозата от стара вестникарска хартия, превръщат  органичното вещество в бутанол, биозамяна на обикновеното гориво.

Щамът   е първият в природата микроорганизъм, който произвежда  бутанол директно от целулозата,   субстанция, която е основен компонент на всички зелени растения.

Екипът, ръководен от професора по молекулярна биология от Дейвид Mullin е открил микробите в проби от оборски тор, взети от зоопарка в Ню Орлиънс.

„Само в  Съединените щати всяка година се изхвърлят около 323 милиона тона целулозни материали, които могат да бъдат използвани за производство на бутанол „- казва Harshad Velankar, един от членовете на Мълинс.

В своите експерименти, учените използват стари издания на местния вестник Times Picayune.
За разлика от други микроорганизми, произвеждащи бутанол, този щам може да „работи“ в присъствието на кислород.
Патентът за изобретението вече се разглежда, но засега не е ясно дали е възможно да се използва тази технология в промишлен мащаб.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *