Как да си направим сини очи (видео)

В САЩ е разработена технология за промяна цвета на очите с лазер. Но засега има само една опция: собствениците на кафяв оттенък може да го променят в светло синьо.

Идеята, предложена от Грег Омир от базираната в Калифорния компания Stroma Medical, е съвсем проста. Тъй като кафявият цвят на очите се дължи на излишък на пигмента меланин във външния слой на ириса, достатъчно е да се отстрани – и очите стават сини. Процедурата, осъществена чрез лазер, трае около 20 секунди и е безболезнена. Синьото в очите се появява след няколко седмици.

Омир работи върху своята технология в продължение на десет години, а патент получава през 2005 година. Специалистът вярва, че такъв метод е отлична алтернатива на цветните контактни лещи. Вярно е, че засега технологията тя работи само в една посока: да се върн обратно кафявият цвят на очите или да се получи някакъв друг цвят, засега е невъзможно.
Цената на процедурата в момента е около $ 5000.

Синият цвят на очите е доста рядък (особено извън Европа), тъй като той е причинен от генна мутация, която води до снижена изработка на меланин.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *