Християните на Земята са 2.18 милиарда

В момента в света има 2,18 милиарда християни – почти една трета от населението на планетата. Тези данни се съдържат в доклад, публикуван от Pew Research Center.

Както се отбелязва в проучването, християните са толкова „разпръснати географски“, живеещи на територията на повече от 200 държави, че нито един континент или регион, не може със сигурност  да се счита за „център на християнството в световен мащаб“.

Една от тенденциите, се казва в доклада, е да намалява делът на християните в Европа. Така,    сега те са почти една четвърт от всички християни (26%), докато преди сто години, през 1910 г. са били две трети от привържениците на тази религия, и ако през 1910 г. 95 % от европейците са били християни, сега те са  само 76%.

В допълнение, според проучването, над една трета от християните (37%) живеят в Северна и Южна Америка и Карибския басейн, 24% – в Африка на юг от Сахара, 13% – в Азиатско-тихоокеанския регион.

През последния век броят на християните в света се е увеличил повече от три пъти, от 600 милиона 1910 г., до 2. 18 милиарда сега. Въпреки това, населението в света също е нараснало бързо:  от 1.8 милиарда до 7 милиарда  за последните сто години. По този начин процентът на християните в  света остава почти на същото ниво преди сто години.

В същото време  бърз растеж на изповядващите християнството се наблюдава в страните на Африка на юг от Сахара и в Азиатско-тихоокеанския регион, където привържениците на тази религия в началото на ХХ век са били сравнително малко.
Според проучването, почти половината от всички християни са католици, протестанти са 37% , а православни-  12 %.

По този начин християнството е най-голямата религия на планетата. На второ място е ислямът, чиито привърженици са 1,5 млрд. души – почти една четвърт от населението на света.

Проучването също така показа, че почти половината от християните живеят в 10 страни: САЩ, Бразилия, Мексико, Русия, Германия, Филипините, Китай, Нигерия, Етиопия и ДРК.

Най-ниска  концентрация на християните има  в Близкия Изток и Северна Африка. А там, където се е   зародила религията на Христос, християните са само 4% от населението.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *