10-метров астероид приближава Земята

Тази вечер близо до Земята ще прелети астероид летят с големината на автобус. Специалистите от Националната космическа агенция (NASA) твърдят, че небесно тяло не е опасно, тъй като ще премине на около 60 хиляди километра от нашата планета, което е   по-високо от  орбитите на геостационарните спътници. Ако астероидът  навлезе в атмосферата, той ще изгори напълно и няма да  достигне до повърхността на Земята.

10 метровия астероид е открит от учените на 25-ти януари 2012 г. и е наречен  2012 BX34. Той принадлежи към групата на регистрираните небесните тела, които от време на време се приближават до Земята обекти(Near Earth Object – NEO . Последният път, когато той е прелетял до планетата ни е било през 1959 година. Разстоянието между Земята и него тогава е било 59 хиляди километра.

Всяка година в атмосферата на нашата планета  пада по един астероид с диаметър от няколко метра. Тези астероиди изгарят преди да достигнат Земята, причинявайки светкавица в небето на височина от 30 – 40 км. Астероиди, които могат да причинят локално бедствие, сравнимо с Тунгускокто,  трябва да са минимум 50 м в диаметър.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *