Не е фантастика: Учени създадоха дупка във времето

Американската армия е с  една стъпка по-близо до триковете, с помощта на които героите от  научно-фантастичните филми се  „крият“ във времето.

За първи път в историята  учените са били в състояние да създадат времева дупка- събитие, което не може да бъде  проследено нито от човешкото око, нито дори от специални устройства, съобщава Nature.

Учени от   Корнелския университет по поръчка на Пентагона изследвали възможността за „времево маскиране“, като важна стъпка при превръщането на фантастичната  приказка в реалност. Най-новата форма на камуфлаж позволява да се скрият различни предмети, не къде да е, а  във времето. Да скрият отрязък от време не само от човешкото око, но и от радарите на прецизни инструменти, физиците успели да постигнат с помощта на експерименти с разлагането на светлината.

По-рано с подобни експерименти учените са успявали  да  създадат „пространствен  камуфлаж“. Те  се научили да „мамят“ светлината, правейки така, че тя да заобикаля   скриваните предмети, правейки ги по този начин невидими. Сега, физиците   решили да направят стъпка напред и да направят невидими сегменти от време.

При създаването на времева дупка персоналът в университета Корнел използвал зелен лазерен лъч, който бил пропускан през две лещи. Първата разделяла светлината на два потока (бърз  и бавен ), а втората  връщала разделения лъч към първоначалното му  състояние. В резултатът се получавало своеобразно  трептене на лазера, което е невъзможно да се види. С други думи,  моментът, в който лазерът  „примигва“,  остава невидим за техника. По този начин  за събитията, които учените могат да „вкарат“ в този миг, никой никога няма да разбере.

Досега обаче  изкуствено създадената времева  дупка е много малка, тя трае само  50 трилионни части от секундата. Въпреки факта, че засега практическо приложение на това откритие няма,  за науката  е много важно. В бъдеще  изследването може да направи   всяка информация невъзможна за прихващане. Както  съобщава Nature, физиците работят усилено за разширяване на “  провалите във времето.“

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *