Стивън Хокинг определи основната загадка в природата

Един от най-известните физици на нашето време, Стивън Хокинг, на 8 януари навършва  70 години. В навечерието на годишнината си той даде интервю за New Scientist, в което разказва кое е най-важното откритие в областта на физиката , за големия си гаф, и каква е основната тайна на природата.

Според Хокинг, най-важното откритие във физиката е откриването на вариациите в реликтовото излъчване (лъчение, която е се е запазило в космоса след Големия взрив). Американски учени съобщават за откритието през 1992 г., след анализ на получените резултати от научния спътникът СОВЕ. През 2006 г. ръководителите на проекта COBE, Джордж Смуут и Джон Мейдър, получват за откритието си Нобелова награда по астрономия.

За своя основна грешка Хокинг определq идеята, че „черните дупки“ унищожават информацията, която са погълнали. През 1997 г. Хокинг  спори с професора в Калифорнийския технологичен институт Джон Прескил, който твърди, че емисиите на „черните дупки“ съдържат някаква информация, която ние не можем да дешифрираме. Хокинг предположи, че това не е така, но през 2004 г. призна грешката си.

В заключение, Хокинг признава, че той счита за „абсолютна мистерия“  жените. Според ученият, който е бил женен два пъти, голяма част от деня той мисли  как да   реши този проблем.

Стивън Хокинг е известен предимно като изследовател на „черни дупки“ и популяризатор на науката. През 1975 г. той застъпва теорията, че „черните дупки“ с течение на  времето изчезват, което се дължи на излъчване на радиация,  известно като лъчение на Хокинг. Досега това излъчване не е открито в природата, но наскоро е открито в лабораторни условия.

В края на 2010 г., Хокинг публикува книгата си „Голямата идея“, в която обсъжда проблема за произхода на Вселената. „Понеже има закон на гравитацията, вселената може и   се създава от нищо. Спонтанното създаване е причината нещо да се появи от нищото, причината за съществуването на Вселената и нашето съществуване. Не е необходимо да се се призовава Бога, за  да натисне копчето и всичко да започне“ – твърди   физикът.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *