Вируси са причината за всеки шести случай на рак

Световната здравна организация счита рака за  незаразна болест. Но според учените   от Международната агенция за ракови изследвания в Лион (Франция), много случаи на рак са причинени от вируси, които могат да се разпространяват от човек на човек, а ако инфекцията продължава, това води до растеж на тумори.

Например, човешкия папилома вирус често причинява рак на шийката на матката и други ракови заболявания.

Според специалистите, от 12,7 милиона нови случаи на рак, регистрирани през 2008 г., 2 милиона (16.1%) са причинени от инфекции. Броят на предизвиканите от вируси онкозаболявания е по-висок в по-слабо развитите страни – 22,9% (7,4% в по-развитите страни) и десет пъти се различава между регионите (от 3,3% в Австралия до 32.7% в Суб-сахарска Африка) .

Авторите на изследването твърдят, че много видове рак, свързани с инфекции са предотвратими, особено тези, причинени от   бактерията Helicobacter Pylori, от вирусите на хепатит В и С, човешкия папилома вирус. Взети заедно, тези четири инфекции са отговорни за 1,9 милиона случаи на рак, най-вече рак на стомаха, черния дроб, и шийката на матката.

От 7,5 милиона смъртни случая на болни от рак през 2008 г., около 1,5 милиона случаи са на рак, причинени от инфекции.

Според изследователите, използването на съществуващите методи за предотвратяване на инфекции, като например ваксинация, използването на спринцовки за еднократна употреба, антимикробно лечение може сериозно да повлияе на заболеваемост от рак по света в бъдеще.

Проучването е публикувано в списание Lancet Oncology.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *