В Тексас изпробваха нов метод за екзекуция

В американския щат Тексас за пръв път екзекутираха затворник по нов метод, съобщава Би Би Си. Йокамоно Хърн, осъден за грабеж и убийство на брокер, е получил смъртоносна инжекция, която се състои от само едно лекарство – пентобарбитал. Смъртта на 33-годишния  мъж е обявена в 18:37 местно време, 25 минути след като отровата е попаднала в кръвта му.

„Бих искал да кажа на семейството ми, че аз ви обичам и искам всички да сте добре, аз съм готов.“ – предава  ABCNews предсмъртните думи на Хърн.

На екзекуцията са присъствали роднини на убитя  23-годишен Франк Мезйер. „Ние дойдохме тук не за да се насладим на отмъщение. Сега семейството ни ще бъде  сигурно,  че Хърн вече не е в състояние да навреди на никого.“ – заявиха членове на семейството.

Така, Хърн е шестият екзекутаиран в Тексас от началото на тази година и 483-тият от 1982 година насам. Още  най-малко осем затворници очакват изпълнение на смъртна присъда през следващите месеци, трима от тях ще бъдат екзекутирани през август.

Предишните екзекуциите са били извършвани чрез инжектиране на осъдените на три лекарства: пентонал, калиев хлорид и едно съединение на бром, – така  се практикува в САЩ от 1982 г. насам. В своя чист вид пентонал е бил използван като средство за екзекуция само  в два щата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *