Разузнавателните служби вече предсказват бъдещето

Преди девет години Конгресът на САЩ блокира инициативата на Пентагона да се създаде уеб сайт, който ще позволи на всеки с кредитна карта, да  залага на вероятността от политически убийства, преврати и терористични атаки.

Идеята е да се използват „студийни подсказки“, по  принципа на социалната наука, който твърди, че средната група прогнозисти при определени обстоятелства са склонни да бъдат по-точни, отколкото дори най-добре информираният единичен прогнозист.

Но политиците се обезпокоиха, че предложеният пазар за прогнози, ще позволи на терористите да заработват от своите безобразия.  Тогава Конгресът принуди Агенцията за перспективни разработки в  армията на САЩ (DARPA), да се откаже от програмата.

Сега спецаиален отдел в DARPA финансира четиригодишна програма за $ 50 млн., в рамките на която ще плаща на хора, които искат да предсказват  големите международни събития като война или терористични атаки. За разлика от предишната програма, участниците сега не могат да заработват от своите  прогнози.

Сега тече втората година на програмата,  и в т.нар. крауд-сорсингов проект се конкурират корпоративни и университетски екипи, включително и от UC Irvine. Всеки екип се състои от повече от една дузина социолози  и повече от две хиляди членове, всеки от които, ако иска, може да отговори на стотици въпроси.

Известното като „Сбор на условни оценки“ проучване е предназначено да определи дали 17 агенции в разузнаването в САЩ могат да обединят мненията на хиляди анализатори, отколкото да разчитат на становището на  няколко специалисти, и по този начин да осигурят   по-точни насоки за политиците , до и по време на големи световни събития.

Първоначалните резултати са обещаващи, казва професорът от Университета на Пенсилвания  Филип Tетлок, който оглавява един от екипите. В книгата си от 2005 г. „Експертна политическа преценка: Доколко това  е добро?“ той показва, че експертното мнение често е по-лошо, отколкото резултатите от случайното удряне на  маймуни по клавиатурата.

„Идеята, че група от прогнозисти е по-точна, отколкото всеки един анализатор сам по себе си, е на повече от сто години“, казва Tетлок. През 1906 г. британският учен Франсис Галтън установява, че средните от 787 предположения за теглото на бик по време на изложба  са удивително точни.

ЦРУ и други агенции обикновено разчитат на малки групи от експерти, които договаряйки се, стигат до общ знаменател. Ако сред анализаторите или между различни агенции, има несъгласие, това се отбелязва в доклада.

В този момент по отношение на проекта в разузнавателната общност са дълбоко скептични.

„Аз не вярвам в мъдростта на тълпата“, заяви бившият анализатор на ЦРУ и Държавния департамент (както и победителя на американския аналог на „Кой иска да стане милионер“ през 1988 г.), Марк Левентал. „От тълпата може да се очакват само бунтове. Мъдростта ще дойде от експертите. „

http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-na-cia-crowds-20120821,0,6743396.story

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *