Учени: Апофис няма да се сблъска със Земята

При изчисляването на орбитата на астероида Апофис не е отчетено влиянието на „ефекта на  Ярковски“, който на практика елиминира вероятността от сблъсък на небесно тяло със Земята. Това становище беше изразено днес на 7-мия Международен аерокосмически  конгрес от сътрудника в Института по астрономия на Руската академия на науките  Виктор Шор.

Според учените, астероидът Апофис на 13 април  2029 г.  ще се доближи до Земята на разстояние от 38 000 км. „Под влияние на гравитацията на Земята ще се промени орбитата на Апофис – казва експертът – Опасността е в това, че орбитата му не е точно известна, за да се изчисли по-нататъшното движение на астероида след сближаване със Земята.“ Вероятност от сблъсък на Апофис с нашата планета се предсказваше за  2036 г.

Сега учените от Института по астрономия, Jet Propulsion Laboratory / САЩ / и Университета на Пиза / Италия / работят за уточняване на орбитата на Апофис. Както казва представителят на Института по астрономия, международната научна общност се различава  в  оценките си за  орбитата на Апофис.

„По наше мнение, при изчисляването на орбитата не е отчетено гравитационното ускорение – “ ефектът на Ярковски „- казва Виктор Шор – Този ефект може значително да промени движението на Апофис. Според изводът на руските учени „вероятността от сблъсък на Земята с Апофис през 2036 г. е пренебрежимо малка „, като се вземе предвид влиянието на „ефекта на Ярковски“.

Освен през 2029 и 2036 години , астероидът ще се приближи на опасно близко разстояние до Земята през 2051, 2058, 2066, 2074 и 2089 години.

Апофис е  открит  през 2004 година. Според наличните данни, диаметърът му е  повече от 200 метра. Възможният сблъсък на  астероида със Земята ще предизвика огромни щети на площ от хиляди квадратни км.

„Ефектът на Ярковски“, по-специално, се проявява в  промяна на орбитата на въртящи се около оста си тела  под влияние на слънчевата радиация, което води до бързо, в астрономически мерки, на еволюцията на орбитите на космически тела.+

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *