НАСА ще разбие сондите GRAIL на Луната

НАСА планира грандиозен финал за мисията GRAIL за изучаване на гравитационното поле на Луната – двете сонди-близнаци, на които им е свършило  горивото, ще бъдат разбити на лунната повърхност.

По време на падането на устройствата, учените ще могат да повторят експеримента с апарата LCROSS и стартовата степен на “Кентавър”, които нарочно “изпуснаха” на южния полюс на Луната. Като резултат се вдигна облак от газ и отломки, които помогнаха на учените да съдят за наличието на вода на Луната и други летливи вещества.

Мисията GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) на стойност $ 496 милиона стартира през септември 2011 г., когато две еднакви сонди , с големина на перална машина се отправиха към  Луната.

Сондите се движат на една и съща орбита на 55 км над Луната, една след друга и с висока точност до няколко десети от микрона – измервайки  разстоянието между тях, улавят  промените, свързани с гравитационни аномалии.

 

В резултат на това учените получиха безпрецедентно точна карта на гравитационното поле на Луната, с която те се надяват да изяснят детайлите на вътрешната структура на естествения спътник на Земята, и също така да проверят някои хипотези около раждането и еволюцията на Луната.

Резултати от анализа на гравитационната карта  показват, че лунната кора е с  много по-малка плътност, отколкото се смяташе досега и може да съдържа множество кухини.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *