Насекоми – мутанти и гигантски рептилии заплашват изхранването на човечеството

Ново проучване, проведено от изследователи от Великобритания, разкрива още един негативен резултат от глобалното затопляне. Експертите са установили, че повишаването на температурата води до разпространение на вредители, които унищожават селскостопанските култури. Те постепенно се придвижват от тропиците към областите с умерен климат, където никога преди не са били срещани.

Експертите са събрали данни за няколкостотин вида вредители  и са установили, че площта на местообитанията им се разширява всяка година от екватора към полюсите със средна скорост от 3 км в година, пише Nature. Списъка на враговете на хранителните култури е доста дълъг. В северните ширини постепенно се настаняват насекоми , нематоди , гъбички , бактерии и вируси.

“Според множество доклади, изменението на климата увеличава броя на вредителите, но нашата работа е първата, която представя цялостния характер на заплахата” – казва проф. Сара Гур от Университета на Ексетър. Към днешна дата само от гъбички и микроорганизми са загинали толкова много култури, които биха било достатъчни за да се нахрани 9% от населението на планетата.

Не само, че вредителите се разпространят в резултат на повишаване на температурата, но също така и човекът помога за това. Защото морските и въздушните връзки способстват за  поява на нови видове в чужда среда.

“Ако това продължи гъбички и оомицети ще превземат  нови области със скорост от шест – седем километра всяка година” – обобщава Гур.

Загрижеността на учените предизвиква и този факт, че изменението на климата води до появата на  по-устойчиви на промени в температурата видове, както и нови щамове на инфекции.

Други изследователи предполагат, че ако глобалното затопляне не спре, Земята я очаква нашествие на гигантски влечуги. Според експерти непрекъснато увеличаване на температурата ще доведе както до появата на нови видове, така и до многократно увеличаване на размера на тялото на съвременните крокодили, гущери и костенурки .

” Феноменът на гигантизъм сред тревопасните гущери  ни показва, че в топъл терариум техните размери се увеличават  значително” – казва Патрисио Хилиард от Университета на Калифорния . Експертът отбелязва, че гигантизмът дори само след едно поколение изглежда впечатляващ, а ако става дума за десетки и стотици поколения, размера на тялото на животните може да нарасне до шест пъти.

Related Posts

One thought on “Насекоми – мутанти и гигантски рептилии заплашват изхранването на човечеството

  1. Това може да не е чак толкова лошо. Вместо крави ще отглеждаме гущери. Чул съм, че месото им е вкусно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *