Облаци на Ван Гог облаци се появиха над Норвегия

Вълнистите облаци, по международната класификация undulates , са често срещано явление в атмосферата. Във фас изглеждат като вълнообразни хребети, а  в профил – като сюрреалистични вълни на повърхността на морето .

Юне Гронсет, която живее на Лофотенските острови в Норвегия, на 11 май попада в царството на Ван Гог: „Погледнах през прозореца и видях класически вълнисти  облаци или облаците на Келвин – Хелмхолц“, казва тя.

Тези облаци възникват поради нееднородността на вятърния потока и са нагледен пример на протичащите в атмосферата вълнови процеси.

Вълнистите облаци са отразени в картините на холандския постимпресионист Ван Гог . Според разпространеното мнение, те са вдъхновили художника за картината „Звездна нощ“.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.