Невероятната сила на думите, които могат да убиват

276193От всички смъртоносни оръжия, които някога е измислил човек, най-силното и най-ужасното е словото. Ако копията и кинжалите могат да нараняват, стрелите – да правят това от  разстояние, а отровата  своевременно да се открие и неутрализира,  то словото   може да убие незабележимо.

По принцип,  целият човешки живот, развитието на религията, науката и културата е възможен само  благодарение на речта. Нищо чудно, че съществува  фразата „В началото бе словото.“

Наследството на великите хора- Конфуций, Сократ, Буда – човек получава чрез словото. Словото създава бъдещето, свързва вековете.

В Африка има едно племе, което се нарича догони. Хората от това племе са много различни от останалата част от африканското население – те са по-високи и по-красиви. Но това не е най-важното. Впечатлява, че  много векове преди Коперник тези хора са били наясно с Вселената. Племето искрено вярва, че светът ще съществува дотогава, докато хората говорят един с друг. В това има определена логика и здрав смисъл. В крайна сметка, ако си представим, че човечеството по някаква причина загуби способността да говори и настъпи пълна тишина –  бъдеще няма да има: училищата ще бъдат затворени, ща настъпи колапс на селското стопанство и производството, и в крайна сметка всичко ще завърши с това, че човешката цивилизация ще се разруши.

Разбира се, мнозина вярват, че в света на модерните технологии хич не е задължително да се говори, защото можете да напишете на един прост лист хартия това, което искате да кажете, или можете да  използвате популярните сега социални мрежи. Но, на първо място, за съжаление, дори и в тези модерни времена има необразовани хора, които нито могат да  четат, нито могат да пишат. На второ място, не всеки може и иска да използва Интернет. Трето, понякога трябва да се каже много, и за да се запише всичко това ще отнеме време, като  се оказва, че в това занимание  животът ще премине, и човек няма да направи никакви значими и полезни неща защото няма време. Така се оказва, че словото е в основата на съвременния живот, постижения и нещастия на човека.

Всяка дума, която произнася човек,  поражда  добро или зло. Следователно,  винаги трябва да помним, че смисълът, който човек влага във всяка изречена от него дума, определя качествата на думата и нейната сила.

Много хора искрено вярват, че с помощта на думи, могат  да променят съдбата си, да получат любов, богатство и други ползи. Ето защо те се обръщат към екстрасензи и магьосници за провеждане на специални ритуали, обреди и заклинания.

Сред тези ритуали, един от най-популярните е заклинание  за щастие. Това не е толкова странно, защото човек има необходимост  да чувства щастие за да се насладите напълно на живота. Усещането за щастие не зависи от характера на човека, неговите способности и възможности, или времето на годината. Щастието – това не е финансов просперитет, не са лични амбиции и дори не е добър късмет в личния си живот. Но в същото време именно това усещане прави човешкия живот хармоничен и пълен, то дава усещане за спокойствие и баланс. Заклинание за  щастие позволява на човек да  намери вътрешна хармония, да се научи да живее щастливо и се радва на живота.

Това е един магически ритуал, който открива невидими енергийни канали за привличане на желаните събития и положителни емоции.

Има много ритуали, с които може  да се привлича щастие.  И за изпълнение на  тези магически действия не означава непременно да обърнете към магьосници. Ако стриктно спазвате препоръките, това може да се прави самостоятелно.

Молитви и заклинания за щастие можете да направите за себе си. В такива случаи човек с помощта на заклинание се  опитва да реши личните си проблеми, да привлече  късмет и положителни емоции в живота си. В допълнение, съществуват такива и  за близки и роднини. В зависимост от това каква е целта на молитвата, думите могат да бъдат насочени да се върне изгубеното щастие или за привличане на щастие в бъдеще. Нещо повече, заклинанията за щастие понякога хората правят, дори когато животът им е добър, защото в този случай ритуалът ще помогне да се запази благосъстоянието и вътрешна хармония и да се поддържа в състояние на щастие толкова дълго, колкото е възможно.

За правилно извършване на заклинание за щастие трябва да запомните текста наизуст. Това е задължителна предпоставка. Думите трябва да се произнасят с полушепот, мелодично и емоционално. Изключително важно е по време на произнасянето да се концентрирате изцяло върху желанието си и да вярвате, че ритуалът със сигурност ще помогне.

Освен това в магическите ритуали за привличане на щастието, като правило, се използват лични вещи на човека, с които той е в постоянен контакт. А за да действа възможно най-ефективно, експерти в областта препоръчват това да се прави по време на нарастващата луна, тъй като луната до пълнолуние има силата да увеличава нематериалните понятия.

Въпреки това, има много скептици, които не вярват в най-различни заклинания, ритуали и т.н. За да се убедят, че словото има голяма сила и влияние, не само върху хората, но също и върху други живи същества, могат да се обърнат към научните изследвания.

И така, в няколко университети са проведени  изследвания, насочени към изучаване на т.нар. преднастройка на съзнанието. Част от  студентите били  помолени да разгледат голям брой нормални изречения, във всяко от което присъствала неподходяща за  смисъла на това изречение дума. Те  трябвало да  намеря и да зачертаят тези нелогични думи.

При това тези думи принадлежали към различни групи. В първата част на изследването студентите били помолени да намерят думи, които са свързани със спокойствие, мудност. След като била възложена задачата, преподавателите се правели, че ентусиазирано говорят и не забелязват, че студентите са завършили задачата. Ето защо, студентите  били принудени да прекъснат разговора им, проявявайки известна липса на сдържаност.

В същото време, преподавателите- изследователи засекли  времето, след което студентите започват да губят търпение и да прекъснат разговора им. След изпълнението на първата част от задачата, разговорът им  бил прекъснат след 30 минути.

Във втората част на изследването  студентите били  помолени да открият думите, които с свързани с нетърпение, скорост, дързост. И пак така преподавателите се престрували, че ентусиазирано говорят. В този случай студентите издържали само две минути, за повече нямали търпение.

Подобни изследвания, но вече с други групи от думи, са получени още по-интересни резултати. На една група от студенти предложили да намерят думи в изречения, които се  асоциациират със старост и болест, а на втората група – асоциация с младостта и здравето. След тестването, изследователите записали на видео походката на студентите, които взели участие в тях. Участниците в първата група излизали от аудиторията с бавна  неуверена походка, с прегърбени гърбове. Участниците от втората група, напротив, излизали с пружинираща  енергична походка.

Всъщност тези проучвания са ясно доказателство за това, че думите имат голямо въздействие върху човек, в предизвикват в подсъзнанието му определени модели на поведение и емоции. (спомнете си за чалгата и за малоумието, което предизвиква. бел. ред.) Негативните думи създават предварителна  настройка на съзнанието за провал и поражение, а положителните – са ориентирани върху щастието и успеха.

Много интересно проучване е решил да проведе докторът по биология П. Гаряев,  който е член на Нюйоркската академия на науките и е активен член на Академията на медицинските и техническите науки. Той създал група от съмишленици, с които решил да провери, как  псувни и ругатни въздействат върху живи същества. Но за да не нарани хора, за научното  изследване взел семена от Arabidopsis thaliana и създал  специален генератор, който увеличава емоционалната зареденост на думите, казани в спокойно състояние, и ги довеждал до краен предел на раздразнителност. По време на експеримента върху семената се изричали и молитви, и заклинания, и псувни, а след това се изучавал  резултата.

След като завършило изследването, според Гаряев,  са получени много интересни резултати. А това , което  в крайна сметка се случило, шокирало и  самите изследователи.

Силата на проклятията и псувните, които били изречени над семената, била подобна на облъчване с  радиация от 40 000 рентгена, което  предизвикало разпадане не хромозоми, разкъсване и объркване в гените. Повечето от семената  загинали, а тези, които оцелели, ужасно мутирали, растенията, които покълнали от тези семена били болни и умирали преждевременно. Много е важно, казва ученият, че силата на звука в този случай не играе голямо значение, тъй като в хода на експеримента лошите думи били изричани и с шепот, и с нормален глас, и с крясък. По този начин, изследователите заключават, че не силата на звука, а смисълът на думите има въздействие върху живото същество.

Тезу научни изследвания, както и много други подобни,  доказват, че думите влияят на генетичния апарат на всяко живо същество, било то човек, животно или растение. И в зависимост от това, какъв смисъла е вграден в тези думи, така то расте и живее. Човек или загива, или  намира голямо щастие. Няма среден път.

По материали на LS

One thought on “Невероятната сила на думите, които могат да убиват

  1. Тишината е най-доброто нещо. Към нея се стремят всички медитиращи. Всичките недоразумения и неприятности са предизвикани от думи… колкото по-малко мисли и думи – толкова повече ще процъфтяваме.

    Аз :-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *