Европейски сателит засне три кратера на невидимата страна на Луната

Plaskett_and_companion_craters-AMIE_mosaic_mediumЕдинственият ни естествен спътник, въпреки факта, че е  най-близо до нас, и по тази причина е най-достъпен  за наблюдение и изследвания, все още е пълен с тайни и мистерии. Невидимата или полярна страна на Луната крие много неизвестни неща, които вълнуват умовете на  винаги търсещите учени.

Но понякога с помощта на космическите спътници може да се види нещо интересно на недостъпната и невидима  за  хората, страна на Луната. Така европейският спътник  SMART-1 е заснел три кратери в неизследваната  страна на нашия спътник и по този начин хвърля светлина върху  полярните региони на Луната.

Мозечената снимка,  представена по-горе, покрива 700 на 200 км от лунната повърхност от  полярната страна. На изображението детайлно се виждат три кратера,  разположени в непосредствена близост до северния полюс на ръба на Luna Incognita.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

2 Replies to “Европейски сателит засне три кратера на невидимата страна на Луната”

Comments are closed.