Индийската сонда Мangalyaan изпрати първата снимка от Марс

marsИндийската сонда Mangalyaan (английски Mars-craft) представи първата си снимка от  Марс. Апаратът е предназначен за тестване на технологии, свързани  с полети до далечни космически обекти: индийците се интересуват най-вече от възможностите да се управлява  маневрирането космически кораб от далече. По-рано и американската Maven (Mars Atmosphere and  Volatile Evolution) показа първите си снимки на Червената планета.

Научният компонент – изследване на Марс – е второстепенна задача за Делхи. Независимо от това, за нейното решение на устройството е монтирана камера, позволяваща да се снима планетата и нейната атмосфера, спектрометри и анализатор на частиците от горните слоеве на атмосферата на планетата.

Мисия Mangalyaan се подкрепя от Индийската организация за космическия изследвания. Делхи успя от първия път  успешно да изпрати устройство до Марс – Това е най-добрият показател сред страните, които са направили нещо подобно. Така Индия се присъедини към Съветския съюз, САЩ, ЕС – също успешно изпратили своите апарати до Червената планета – и дори преди Китай.

Mangalyaan беше изстреляна в космоса на 5 ноември 2013 г. от космодрума Sriharikota на ракета- носител PSLV  (Polar Satellite Launch Vehicle), а на  24-ти септември, 2014 г. сондата влезе в орбита около Марс. Всички компоненти – от създаването до стартирането на  Mangalyaan – страната е изпълнила със свои сили.

Разходите за Mangalyaan са на  рекордно ниско ниво за такива устройства: те не надвишават $ 80 милиона. За сравнение, американската Maven сонда, почти едновременно с индийската  достигнала Марс, струва доста по-скъпо. Апаратът на САЩ също е специализиран в изследването на марсианските  горните слоеве на атмосферата и е на стойност малко по-малко от 700 милиона долара

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *