Интересни факти за проклятието над президентите на Америка.

statuyaАко се проследи  статистиката за времето на управление на президентите на Америка, не е трудно да се забележи странно явление: всички президенти, чийто мандат съвпада с  20-годишен цикъл, не доживяват до изтичането на мандата си.

(Харисън – 1841 г., Линкълн – 1861 година, Гарфилд – 1881 г., Маккинли – 1901 г., Кенеди – 1961 г. – са били убити. Хардинг – 1921 г. , Рузвелт -1941 г. – умират от естествена смърт). Тази загадка  лесно се обяснява със  следната легенда.

Оказва се, че американските президенти са били прокълнати от индианския вожд на племето шоуни Текумзе. Умиращият вожд произнесъл проклятие, надявайки се по този начин да отмъсти на белите  за нарушаване на правилата на договора. Същността на проклятието е такава: нито един от президентите на Америка, който бъде избран в година, завършваща на „0“ и кратна на „20“ няма да доживее до края на мандата си. Или ще бъде убит или ще умре от естествена смърт. Това проклятие се нарича още „проклятието на Teкумзе“ или просто „20-годишното проклятие.“

През 1981 г., проклятието е нарушено. Президентът Роналд Рейгън успя да оцелее, след като получи сериозна рана, която в  средата на 19-ти век се е считала за  смъртоносна (нараняване на белия дроб).

По всяка вероятност  индианският вожд не е могъл да предвиди, че медицината ще се развива с такива бързи темпове.

Related Posts

2 thoughts on “Интересни факти за проклятието над президентите на Америка.

  1. Много са били компетентни на времето индианските вождове за мандатите на президентите, ама ето за медицината не са били.Как са си отмъстили само до сега. :)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *