Каталония се отказа от провеждането на референдум за независимост на 9 ноември

700katРеферендумът за независимост на Каталония, насрочен за 9 ноември няма да се състои, пише El Pais. Това съобщи  ръководителят на автономната общност  Артур Мас.

Според него,  да се проведе референдум на 9 ноември не е възможно поради липсата на правни гаранции, които да даде правен статут на вота. Той обясни, че в момента се обсъждат алтернативни начини за провеждане на плебисцита.

Очаква се,  че на  14-ти октомври ще бъде дадена пресконференция, по време на която Mac ще изясни позицията си относно референдума за независимост на региона.

Каталония обяви себе си за  „нация“ още през 2006 г., но Върховният съд на Испания отмени това решение. Ръстът  на сепаратистките настроения в Каталония е, по-специално, свързан с негативното влияние на финансовата криза през 2008 г. за региона и недоволството от  данъчните политики на Мадрид.

Въпросът за независимостта на региона бе  повдигнат отново, след като референдум за независимост от Великобритания проведе Шотландия (с малка преднина спечелиха противниците на отделянето от Обединеното кралство).

На 19 септември каталонският парламент гласува да бъдат предоставени на Мас правомощия за провеждане на референдум за независимост на региона. В края на септември Конституционният съд на Испания спря  действието на декрета за провеждане на референдум за срок от пет месеца.

Жителите на Каталония представляват около 16% от населението на Испания. Това е един от най-богатите региони на Испания.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *