Инженер Джим Eлвидж вярва, че живеем в матрица

jimkelvidgeИнженер Джим Eлвиджсчита, че нашият свят прилича на матрица. Този път обаче не става дума за  компютърна програма,  създадена от робот-паразит в едноименния научно- фантастичен филм. Но светът  има забележителна прилика с компютърна програма или цифрово моделиране.

Елвидж десетилетия работи в областта на цифровите технологии. Той получава магистърска степен по електроинженерство в  университета Корнел и има множество патенти в областта на електронната обработка на сигнала и е автор на статии по темата за дистанционно събиране на данни.

Познанията му по компютърни системи и квантовата механика го навеждат на идеята, че може би живеем в подобие на компютърна програма.

Материята, „нещата“, които докосваме и усещаме,  в действителност  по-голямата  част от тях – са  празно пространство. Нашите сетива ни заблуждават.

Ранните физици са изобразявали атомите като кълба, които свързвайки се заедно, образуват молекули. По-късно учените открили, че между атомите има големи пространство. И вътре в атомите също има  много свободно пространство. Колкото по-дълбоко се ровим в субатомния свят, толкова повече пространства намираме и все по-малко материално  изглежда всичко. Осезаемите неща се превръщат в някаква евфимерна реалност.

Що се отнася до това какво представлява пространството, има различни теории. От гледна точка на Елвидж пространството – това са данни. Eлвидж смята, че с развитието на физиката на елементарните частици в крайна сметка ще стигнем до разбирането, че „вещите“ не съществуват; а цялата материя – това е просто информация.

Като зад тези данни се крие подобие на  двоичен код на компютърна програма. Освен това човешкото съзнание може да живее в един вид космически интернет, от  който ние получаваме достъп чрез интерфейса на нашия „компютър“ – мозъка.

Светът на данните

В основата на становището на Елвидж са  идеите на  влиятелният теоретичен физик Джон Уилър (1911-2008 г.), автор на „Геони, черни дупки и квантова пяна: живот във физиката.“ Той смята, че информацията е в основата на физиката, точно както е в основата на компютъра.

Следва.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *