Меркел настоява за ускоряване на преговорите за зона за свободна търговия на ЕС със САЩ

usa-esПо отношение на свободната търговия, светът действа  без да чака европейците, заяви германският канцлер по време на среща с министър-председателя на Австралия.

Германският канцлер Ангела Меркел (Angela Merkel) подчерта необходимостта от „бързо“ водене на преговори за зоната за свободна търговия на Европейския съюз и Съединените американски щати. Загрижеността и проблемите на хората трябва да бъдат взети под внимание, но „ние трябва да действаме бързо и решително“, заяви Меркел по време на срещата си с австралийския премиер Тони Абот в Сидни в неделя, 16 ноември. Канцлерът отбеляза, че въпреки че има известен напредък в преговорите, те са още „далеч“ от  цялостно споразумение, което позволява да се премахнат търговските бариери в света.

Меркел също заяви, че зоната за свободна търговия на ЕС със САЩ същия ден са били темата на срещата на представители на ЕС и на американския президент Барак Обама в кулоарите на срещата на върха на „Г20“.

Според канцлера в хода на преговорите е потвърдено, че „ние искаме“ да сключим това споразумение, предаде АФП. „Светът не чака Европа, той действа по отношение на свободната търговия,“ – каза Меркел.

Преговорите за създаването на трансатлантическа зона за свободна търговия и свързаното с това премахване на митническите и търговските бариери започнаха миналото лято. Споразумението е предмет на спорове, тъй като критиците се опасяват от влошаване на условията за работниците и служителите, потребителите, а също и за стандартите за опазване на околната среда.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *