Bloomberg разказа за експанзията на „приятелите на Путин“, след въвеждането на санкциите

putinФирми, свързани с Аркадий Ротенберг и Генадий Тимченко са  получили от  март 2014 г., когато бяха наложените санкции срещу тях, държавни поръчки  за 309 милиарда рубли, или 8,1 милиарда щатски долара. Това  съобщава  Bloomberg, позовавайки се на съответните документи

Посочената  сума, получена от компаниите на Тимченко и Ротенберг, които агенцията нарича „приятелите на Путин“, е  с 12% повече, отколкото те са получили за цялата 2013 г., пише Bloomberg. Агенцията също така отбелязва, че сумата на тези договори надвишава една пета от средствата, които държавата е похарчила за държавни поръчки  през първите девет месеца на 2014 година.

Според агенцията, тези данни показват, че близките  до Владимир Путин бизнесмени се ползват  с предимство при възлагане  на държавни поръчки.

Bloomberg цитира мнението на един от руските милиардери, които твърди, че Tимченко  и Ротенберг са монополизирали  пазара на обществените поръчки. Събеседникът на агенцията е останал в  анонимност, за да не застраши шансовете си за спечелване на конкурси за държавни поръчки.

През октомври Аркадий Ротенберг каза в интервю за Интерфакс, че приятелството му с Путин не влияе на неговата дейност. Представител на бизнесмена е заявил пред  Bloomberg, че той няма какво да добави  към това интервю.

Антон Kуревин, говорител на инвестиционната група Volga Group, която управлява активите  на  Генадий Tимченко е заявил пред агенцията, че всички поръчки са получени в  конкурентна борба .

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви по-рано, че всички държавни поръчки се разиграват на конкурси, и не се дават по заповед от  някой, отбелязва Bloomberg.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *