Марсоходът Curiosity откри на Марс пресъхнало езеро (видео)

23E2C72900000578-2865886-Gale_Crater_on_the_planetПредадените на Земята от марсохода Curiosity данни доказват, че планината Шарп се е  образувала от седиментни скали в огромно езеро, което някога е  запълвало кратера Гейл, съобщи  NASA. Учените предполагат, че климатът на древен Марс може да е бил причина за формирането на езера в различни части на планетата.

Проблемът с  формирането на планината Шарп, с височина от около пет километра, в   кратера Гейл,  много години остава загадка за учените. Съдейки по изображенията, получени от Curiosity, тя се е формирала от седиментни скали, а структурата на геоложките  пластове свидетелства за многократно  пълнене и изпаряване на водата, която е била в  кратера.

„Ако нашата хипотеза за произхода на Шарп е вярна, тя отхвърля идеята, че топлите и влажни условия на Марс са били временни и с локален характер, а е имало вода само под земята – казва един от ръководителите на проекта Curiosity Ashwin Vasavada. Може да се предположи, че по-плътната атмосфера на древния Марс е допринесла за повишаване на температурата на планетата, но все още не може да се обясни механизма на това явление. “

В момента марсоходът изучава ниските седиментни слоеве на  планината Шарп –  150 метров участък в основата и. Предполага се, че реки са носили в езерото кал и пясък, заседнали в  устието  и образуващи делти – по същия начин, както се случва това на Земята. Този цикъл се е повтарял много пъти.

 

Именно това, че  този процес се е повтарял много пъти, позволява на учените да проучат взаимодействието на въздуха, водата и седиментите, казва участникът в проект Curiosity John Grottsinger.

23E29A3900000578-2865886-This_image_shows_an_examp 23E2607E00000578-2865886-This_evenly_layered_rock_

„Когато  марсоходът започне да се изкачва по -нагоре на Шарп, ще можем да видим, как с времето се е променял химическия състав на езерото – казва той. – Досега нашата хипотеза се потвърждава, и тези данни определят посоката на изследванията за следващата година.“

Проучването на Шарп  ще позволи да се планират бъдещи мисии, за да се търсят признаци на живот на Марс, казва водещият изследовател по проекта на НАСА до Марс Maрк Майер.

„Размерът на  езерото в кратера Гейл, както и  продължителността на  периодите, когато се е запълвало с вода дава възможност да се предположи, че там е имало достатъчно условия за зараждане  и поддържане на живот“ – каза ученият по време на пресконференция, пише The Guardian.

Той добави, че новото изследване, което все още не е публикувано указва,  че в кратера Гейл са се редували  мокри и сухи периоди, което опровергава теорията, че периодът на топъл климат на Марс е съществувал само в ранен етап и не е продължил  дълго.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *