Във вътрешността на Земята има още един световен океан

mantle_convection_cellСайтът на  Ohio State University съобщи: Wendy Panero и нейните колеги са моделирали  физическите процеси, протичащи в недрата на земната кора, и са установили: в мантията на Земята може да се крият   обеми с вода, равни по обем на океаните на повърхността.

Идеята за това, че една част от общото количество вода на планетата се формира директно в земната мантия, и не е внесена отвън от комета или астероид, се подкрепя от учените  дълго време. Но  експертите не знаят точно колко вода може да крие в себе си Земята.

Построените от учените математически и физически модели на земната мантия са доказали, че поради специални химични реакции, свързващи молекулите на водорода (съдържащ се в твърдите скали) с кислородните молекули (в минералите), планетата може да съдържа толкова  вода, колкото има в  океаните.

Сега учените трябва да разберат, как точно се регулира количеството вода върху повърхността на Земята, както и вникнат в детайлите по прехвърлянето на вода от вътрешността на планетата.

Related Posts

One thought on “Във вътрешността на Земята има още един световен океан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *