Би Би Си отмени забраната за показването на пророка Мохамед

bi-bi-si-Преди това корпорацията се  отказа от изобразяването на пророка във всякаква форма. British Broadcasting Corporation (BBC) се отказа от  действащата по-рано забрана за каквото и да е   изобразяване на пророка Мохамед в своите продукции. Това съобщи британският вестник Guardian.

Преразглеждането на по-ранното решение е предизвикано  от терористичните нападения в Париж. В деня на нападението срещу списанието  Charlie Hebdo в ефира на  BBC1 бяха показани фрагменти от карикатурите на пророка.

Един ден по-късно, 8 януари, телевизионният водещ  Дейвид Димбълби прочете откъс от правилата на на Би би си, в които се посочва, че пророкът „не трябва да бъде представян под никаква форма“ в продукциите, произвеждани от организацията. След това корпорацията публикува разяснения  с твърдението, че тези правила вече се  „считат за остарели и сега се преразглеждат.“

Официален представител на Би би си заяви, че авторите на програмите „са свободни в своите редакционни съображения като отчитат съветите на Групата за редакционна политика“.

Въоръженото нападение срещу редакцията на седмичника Charlie Hebdo бе  извършено в сряда, 7 януари. Бяха убити 12 души, от тях – десет журналисти.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *