Гърция отказва контакт с „тройката“ кредитори

dw-grГръцкото правителство отказва контакт с „тройката“  международни  кредитори. „Ние обещахме на избирателите си да спрем сътрудничеството с МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка, тъй като ние отхвърляме предложените мерки за строги икономии,“ – заяви в петък, 30 януари, в Атина новият  финансов министър Янис Варуфакис  след среща с ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Според него е  недопустимо първата стъпка на кабинета да е отказ от тази позиция и продължаването на предходната програма.

В същото време министърът заяви, че правителството в Атина възнамерява да продължи реформите, отбелязва  Ройтерс. Това е  необходимо  за икономическото възстановяване и поддържане на балансиран бюджет. В този случай дефлацията  е недопустима, както и непоносимите дългове, заяви ръководителят на Министерството на финансите. Подробности за това как правителството  възнамерява да постигне тези цели, той не даде.

Атина смята  Берлин за отговорен за социалните проблеми

Междувременно ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум предупреди гръцкото правителство да не се  отказва да изпълни по-рано постигнатите споразумения с партньорите в ЕС. В срещи с представители на новото ръководство на страната Дейселблум ги помоли да „изразят ясна позиция“, за да има някакъв  напредък. Той отхвърли предложението за свикване на международна конференция в Атина, за да се обсъди намаляване на дълга, отбелязва ДПА.

„Такава конференция вече съществува и тя се нарича Еврогрупата,“ – каза Deysselblum.

Желание да се срещне с представители на правителството в Атина изрази германският финансов министър Волфганг Шойбле .  Според него, Берлин е готов да покаже солидарност и да предостави допълнителна помощ – но само въз основа на вече постигнатите споразумения. Следващата седмица новият гръцки премиер Алексис Ципрас възнамерява да направи първите  си посещения в  редица страни от ЕС. Експерти отбелязва факта, че Германия не е в списъка. По време на предизборната си кампания Ципрас остро разкритикува канцлера  Ангела Меркел, отбелязвайки  Германия като  отговорна за социалните проблеми в Гърция.

DW

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *