В Русия ще въвеждат купони за храна

fullДружество за защита правата на потребителите в Русия (ОЗПП) призова правителството да обмисли възможността за въвеждане на купони за хранителни продукти, пише RBC, позовавайки се на  прессъобщението на организацията.

Според ОЗПП, подобна мярка ще помогне на социално уязвимите групи. Разплащайки се тези купони, жителите ще могат да купуват някои продукти, които се  субсидират от федералния бюджет.

„В ОЗПП за  последните три месеца са подадени  около двеста жалби от потребители, които  се оплакват от рязкото покачване на цените на хранителните продукти в  различни региони. Повечето от тях не са в състояние да купуват продуктите по новите цени „, – се казва в изявлението.

Авторите на инициативата смятат, че тенденцията на нарастване на цените на хранителните продукти ще продължи в условията на падане на рублата, зависимостта на Русия от внос на храни и хранителни стоки и съществуващото ембарго.

Представителите на ОЗПП,   позовавайки се на данни Росстат посочват, че разходите за храна в средните семейства са се увеличили от 36-40% до 50% и най-вероятно ще продължат да се покачват. „Във връзка с това  предложените мерки са единственият разумен изход от тази ситуация,“ – смятат от организацията.

От ОЗПП  напомнят, че такава система действа и  в други страни, например в САЩ, от 1939 г.

„Това е обичаен  инструмент за социална подкрепа в  Съединените щати. Там се дава на нуждаещите се  електронна карта, която всеки месец се зарежда със средства от бюджета „, – казват авторите на декларацията, като добавят, че САЩ  предоставят   $ 75 милиарда за нуждаещите се.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *