Erasum+

Международни младежки обмени финансирани от ЕС – сезон Пролет-Лято

В тази статия ще ви разкажа за това, как можете да кандидатствате за да отидете в чужбина на международен проект (тренинг, младежки обмен, семинар, нещо друго) за период от 7-14 дни (най-често 8 дни) по програма Еразъм+ финансирана от ЕС.

Програмата в повечето случаи поема 100% от разходите по настаняване и 100% от разходите по транспорта, като често има лимит на разходите по транспорта, който е в напълно възможни граници. И за повечето проекти, но НЕ всички има административна такса от порядъка на 20-40лв. най често, като за някои проекти достига 60Е.

Възрастовата граница най-често е 18-25 години, но има много проекти при които е 18-30г. + 1 групов лидер без ограничение на възрастта.

Тези проекти се водят краткосрочни, като има средносрочни по 1-2 месеца и дългосрочни по 6м. – 1година, които са с малко по-различни условия.

Тези междунаторни проекти са в областта на неформалното образование, основно с цел мобилност, междукултурен обмен, развитие на английския език, на родния език, говорене пред хора, работа в екип, креативност и други.

Има няколко доста активни facebook групи в които се пускат обяви за младежки проекти. Там можете да търсите проекти, като кандидатстването най-често е с попълване на форма на английски език и изпращане на е-майл.

По принцип се търсят много хора, тъй като има много проекти и по всеки проект заминават между 2-ма и 5-ма души, ако успеят да намерят хора. Вероятността някой да бъде одобрен за такъв проект е голяма, много голяма. Много често има обяви с характер – Спешно.

Сега за групите и кандидатстването:

  • erasmusplusprojects
  • Младежки Проекти България
  • ЕРАЗЪМ+ – най-често публикува една организация и често има административна такса.
  • Trainings, Projects, Scholarships etc. – Тренинги, проекти и др.
  • Exchanges network – мрежа за обмени
  • Vacancies for Bulgarian participants – ваканции за български участници (само името е такова, пак става въпрос за проекти).
  • Международни обмени и тренировъчни курсове с IYAC BULGARIA
  • Доброволчество/Обмени/Обучения/Семинари/Стажове и други събития/инициативи
  • Като в salto-youth.net можете да си търсите директно тренинги, семинари и др. по държави. Това е нещо, като търсачка, но НЕ за обмени. Най-често проектите са обмени!
  • Сдружение „Професионален форум за образованието“ – често има интересни проекти.

Най-често обяви се пускат от НПО-та или от приятели на някой от НПО, които спешно търсят някой да замине някъде.

Административната такса не знам за какво отива, но позволява да питате всичко относно пътува, организации, програма, настаняване, опит на трейнърите и т.н.

По някои от проектите има опознавателни срещи преди заминаване.

От опит мога да кажа, че може да попаднете на всичко, като обяви, като обявите за Испания често са с висока административна такса. А Испания е най-желаната дестинация за такъв тип проекти. Нормално е за там да кандидатстват повече хора, да има по-висока такса и да има по-малка вероятност да бъдете одобрени.

Очаквайте продължение във втората част на статията.

Related Posts

One thought on “Международни младежки обмени финансирани от ЕС – сезон Пролет-Лято

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *