Човечеството го очакват бунтове поради недостиг на храна

3454keappПроучване, спонсорирано от британското външно министерство разкри, че в следващите 30 години, човечеството го очаква колапс поради катастрофален недостиг на храни. Моделът, създаден от изследователи от Университета на Ръскин в Англия, показва, че без промени в политиката човечеството няма да може да поддържа сегашното ниво на потребление, което в бъдеще ще доведе до катастрофални последици.

Според директора на Института за устойчиво развитие д-р Aleda Jones, неговият изследователски екип тествал модел до 2040 г., при условие че съвременните начини за правене на бизнес не се променят. „Резултатите показват, че при сегашните климатични тенденции запасите от хранителни продукти в света ще претърпят катастрофални загуби, което ще доведе до епидемия от гладни бунтове“.

Според него, в този сценарий, международната общност ще се изправи пред колапс поради факта, че търсенето на храни постоянно надвишава капацитета на производство.

Този модел е много подобен на заключенията, направени в доклада на Лойдс. В него се оценява ефектът от шоков сценарии за производството на зърно, и се обобщава, че „глобалната системата за предлагането на храни е в процес на хроничен натиск.“ Според експерти, нарастващото търсене се засилва от фактори като изменението на климата, недостиг на вода, продължаваща глобализация и нарастваща политическа нестабилност.

Безпрецедентният ръст на населението и промените в моделите на потребление поради развитието на страните също увеличават търсене на храна.

Организацията по прехрана и земеделие на ООН също така казва, че световното селскостопанско производство ще трябва да се удвои до 2050 г., за да се посрещне нарасналото търсене. Според организацията тази година около 5% от хората в 79 развиващи се страни са недохранени.

Related Posts

One thought on “Човечеството го очакват бунтове поради недостиг на храна

  1. Човечеството го очаква недостиг на храна! Ами да спре да се размножава, инак го очаква огромна нечувана война, изкуствено създадени природни бедствия или просто 95% от човечеството ще бъде избито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *