Учен: черна дупка може да погълне Земята и ние да не забележим

dupkaЧерната дупка не е задължително да унищожи цялата падаща на нея материя , благодарение на съществуването на „огнена стена“ от високоенергийни фотони на нейния хоризонт на събитията, в резултат на което дори сравнително големи обекти като на Земята, по принцип могат да бъдат „погълнати“ , казва физик в статия, публикувана в електронната библиотека на университета Корнел.

Доста дълго време учените смятаха, че материята, погълната от черната дупка не е в състояние да я напусне. Ситуацията стана много по-сложна и противоречива през 1975 г., когато известният астрофизик Стивън Хокинг показа, че черните дупки постепенно ще се „изпаряват“ поради квантовите ефекти у техния хоризонт на събитията, излъчващ енергия под формата на лъчението на Хокинг.

Това стана голямо предизвикателство за теоретиците, тъй като изпарението на черните дупки и раждането на такова лъчение означава, че информацията за квантовото състояние на частиците, „изяждани“ от черна дупка ще бъде загубена, което не може да стане според законите на съвременната физика.

Както разказва Samir Mathur от Държавния университет в Охайо в Кълъмбъс (USA), този проблем може да бъде решен, ако се откажем от идеята, че всички черни дупки са еднакви като две капки вода или еднояйчни близнаци, които се различават само по маса и диаметър на хоризонта на събитията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *