DM: Във Великобритания действат 85 шериатски съдилища

В Обединеното кралство нарастват  опасенията, че 85-те шериатски съдилища, действащи в страната, нарушават правата на човека и създават „паралелна система на правосъдие“, пише Daily Mail.

В тази връзка министърът на вътрешните работи Тереза Мей обеща да провери шериатските съдилища за съответствие с британските ценности. В същото време група от 150 правозащитни организации, помагащи на жените, изпрати петиция до премиера Дейвид Камерън с искане да забрани на шериатските съдилища да провеждат процеси  по семейни въпроси. Според активисти за правата на човека, подобни съдилища  отричат човешките права на уязвими жени и деца.

Следва да се отбележи, че в контекста на тази „треска“ в края на януари в Обединеното кралство ще бъде публикувана книгата на холандската изследователка Maтхелд Зей, в която авторката описва как се провеждат съдебни процеси по законите на шериата. Зей, която нарича себе си атеист, обвинява съдиите в насърчаване на домашното насилие и счита, че такива съдилища съществуват за това, за да могат „ислямските фундаменталисти да поощряват тяхната идеология и в същото време да печелят пари, като позволяват на жените да купуват свобода.“

Според вестника, организацията на представителите на шериатските съдилища отрича, че те насърчават домашното насилие, и планира да подаде жалба срещу Зей, защото в нейната работа има много фактически неточности.

Бел. ред. Някой да знае има ли в България шериатски съдилища?

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *