135 години глобално затопляне в 30 секунди (видео)

Глобалното затопляне е повишаване на средната температура на климатичната система на Земята, което се наблюдава отблизо от учени от различни страни. През последните 100 години средната температура се е увеличила с 0,74 градуса по Целзий, а скоростта на затоплянето се увеличава стремително от 1980 г. насам. Този 30-секунден видеоклип показва как температура на Земята се е променила през последните 135 години.

Това явление има редица последици. Глобалното затопляне води до увеличаване на глобалното морско равнище (приблизително 0.5 метра за 100 години), както и промени в разпределението и количеството на валежите. Скоростта на топене на арктическите ледове е около 600 хиляди квадратни километра за десет години. Намаляват добивите в Африка, Азия и Латинска Америка, но се повишават в развитите страни. Изместват се местообитанията на биологичните видове близо до полярните области, а вероятността от изчезване на много видове, живеещи в крайбрежните райони и на острови, рязко се увеличава.

Видеото е направено от специалистите на агенция NASA, и в много нагледна форма ни показва какво човечеството е направило с планетата през последните няколко десетилетия. В резултат на увеличението на емисиите на парникови газове, 2015 г. се оказа най-горещата от края на ХIХ век. Какво  ни очаква – не е трудно да си представим, но как да се справям с всичко това – въпросът не е за един милион долара.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *