Анкара: Ние сме на прага на много важни събития в отношенията с Русия

В отношенията между Русия и Турция се случват  „прекрасни  промени“, каза  пред репортери в понеделник министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм.

„Народите на Русия и Турция искат тази криза [в отношенията между двете страни] да се прекрати, и я  считат за безсмислена,“ – каза ръководителят на турското правителство.

„Наш дълг е  да отговорим на желанията на народа“, – добави той.

Отношенията между Москва и Анкара рязко се влошиха през   ноември миналата година, когато Су-24 на  руските ВКС,  участващи във военната операция в Сирия, бе  свален на  сирийско-турската граница на 24 ноември 2015 г. от турски изтребител. Двете страни си размениха остри изявления, а след това Русия наложи срещу Турция и нейните  граждани икономически и визови санкции.

В понеделник прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Путин е получил от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган извинение за смъртта на руския пилот.
„Реджеп Тайип Ердоган изрази дълбокото  си съжаление за инцидента и подчерта готовността си да направи всичко възможно, за да възстанови традиционно приятелските отношения между Турция и Русия, както и съвместната  реакция на кризисни събития в региона, за  борба  срещу тероризма“ – казват от  Кремъл.

Представителят на турския президент Ибрахим Kилин  заяви в понеделник, че страните вече са се съгласили да работят заедно. „Имаме удоволствието да обявим, че Русия и Турция се договориха да предприемат незабавни мерки за подобряване на двустранните отношения“, – каза  той, цитиран от Ройтерс.

Подобно изявление бе направено и от министъра на националната отбрана на Турция Фикри Ишик. „Ние сме на прага на едно много важно събитие в отношенията с Русия“, – цитира неговото изявление ТАСС.

Според АФП, позовавайки се на източник в турското външно министерство,  Мевлют Чавушоглу по покана на руската страна ще  вземе участие в заседанието на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Поканата за Чавушоглу е  потвърдена от представителя на руското външно министерство Мария Захарова.

Новината, че отношенията между двете страни могат да започнат да се затоплят, бе  посрещнатата с огромно задоволство  от руския съюз на туристическата индустрия.

По Би Би Си

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *