97% от атомите в човека са от звездна материя

Идеята, че човек и всички земни обекти са „построени“ от космическа  материя, не е нова. За това, по-специално, говореше и  известният  американски астроном и популяризатор на науката Карл Саган. Сега, обаче, астрономи от САЩ успяха по-точно да установят произхода на човешките атоми.

Новите резултати, получени в рамките на мащабния проект Sloan Survey Digital Sky (SDSS), бяха представени по време на среща на Американското астрономическо общество.

По-голяма част от най-важните химични елементи, които са в основата на живота на Земята, са се появили  в недрата на звездите. Учените дори са измислили специална абревиатура – CHNOPS, включваща въглерод (C), водород (H), азот (N), кислород (O), фосфор (P) и сяра (S).

Сега, с помощта на SDSS  астрономите са измерили  концентрацията на тези елементи в 150 хиляди звезди в  нашата галактика. Това е направено чрез анализ на спектъра им. Разделяйки  светлината на далечни звезди в спектрограф и анализирайки линиите на отделните елементи в получения спектър, учените са успели да изяснят съдържанието на атомите във вътрешността на звездите.

Задачата  е изпълнена с помощта на спектрографа  APOGEE, който е инсталиран на телескопа Apache Point. Оказало  се, че човек на  97% се състои от веществата, които са се появили в недрата на звездите. Проучването също така е изключително важно за разбирането на естеството на Млечния път.

Затова изследователите заключават, че във вътрешните области на  нашата родна Галактика  има по-тежки елементи. Това се дължи на факта, че там има  по-стари звезди, които в хода на своето развитие са си изработили  повече тежки елементи, отколкото по-младите звезди във  външните части на галактиката.

Новите данни също така са позволили на учените да разберат по-добре това, как на планетата се е появил даден химичен елемент. Така, астрономите са идентифицирали  шест основни процеси:  нуклеосинтез при Големия взрив, експлозии на масивни звезди, сливане на неутронни звезди, смърт на звезди с малка маса, ядрени реакции, предизвикани от космическите лъчи и експлозии на бели джуджета.

Наскоро още една група изследователи стигна до заключението, че най-далечните звезди на Млечния път може да се окажат  „гости“ от друга галактика.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *