Шокиращо откритие: На спътника на Сатурн- Енцелад- е намерен източник на живот

Международна група астрономи е установила, че на спътника на Сатурн -Енцелад- има всички необходими условия за зараждането на живот. Според констатациите на изследователите,  на спътника на Сатурн има хидротермална активност, която възниква  от приливното триене между водата и ядрото на луната.

Това от своя страна осигурява енергия за хипотетични живи организми. Статията на учените е публикувана в списание Nature Astronomy.

На Енцелад има огромен солен океан, покрит с  ледена кора с дебелина 1-25 километра. В него  не проникват слънчеви лъчи, които осигуряват фотосинтезата на Земята и образуването на по-голямата част от биомасата. Енергията под формата на минерални вещества,  обаче,  може да се доставя от хидротермалните източници, разположени на морското дъно. За съществуването на  последните е необходимо наличието на горещо ядро.

Учените предполагали, че източникът на топлина в недрата на Енцелад може да бъде радиоактивен разпад. Този механизъм обаче може да работи само няколко милиона години, което би било недостатъчно за появата на живот.

Изследователите създали компютърен модел, който показал, че приливните сили, произтичащи от движението на сателита по  елиптична орбита около Сатурн, могат да затоплят водата вътре в ядрото на Енцелад.

Това се дължи на триенето, което се получава, когато течността  циркулира в порести скали. Температурата на водата се покачва и когато достигне 90 градуса по Целзий, тя се изтласква в океана на полюсите на Енцелад и след това се изхвърля в космоса като ледени гейзери.

Този механизъм би могъл да работи в продължение на милиарди години, което  е достатъчно за образуването на живи организми.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *