Светещите растения от Пандора в „Аватар“ има и на Земята

На Пандора, живеят аборигени със сини опашки и светят почти всички растения. Фантастика от филма „Аватар“? Декорация на неговите нощни сцени? И всъщност това не може да се случи?

– Може би , казва генетикът Тео Сандерсън (Geneticist Theo Sanderson) от Университета в Кеймбридж (Cambridge University). – И на земята растенията имат възможност да светят в тъмното ако, разбира се, им се помогне.

Британски учени са помогнали в това отношение засега на бактериите – на E. Coli, прехвърляйки им гените на светулките. Но колонии от тези организми, събрани например, в колба, светят вече толкова ярко, че ви позволяват да четете.

.

Според Сандерсън, същият трик може да се направи и с растения – дървета, храсти и треви. В крайна сметка, учените са създали един вид панацея. Така наречените „био Bricks“ – участъци от ДНК, които са подходящи за трансплантация във всякакви геноми.

Светенето се дължи на luciferini – сложни молекули. Окислявайки се те излъчват фотони и се превръщат в oksilyutsiferin. А той вече не свети. Британски учени са открили начин да направят този процес обратим. Като при светулките. И твърдят, че за „зареждане“ ще се изразходват само две стотни от процента енергия, която се съхранява в процеса на фотосинтеза.

– Рекламни лампи дървета е следващата ни цел – каза Сандерсън.

Първо живите фенери ще се разсаждат специално. Но с течение на времето, учените са обещали да се намери начин за въвеждане на гените от светулки във вече отгледани растения. Например чрез вируси. И тогава в гората няма да бъде тъмно и страшно.

Очевидно е, че ролята на крушките ще играят листата. В нашите географски ширини – иглите на иглолистните дървета. Това означава, че в северните ширини ще станат популярни смърчови и борови дървета по улиците на града.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *