Мистерия: Нещо неизвестно изсмуква живота от всички галактики (видео)

Астрономите в момента наблюдават много странно и в същото време страшно явление. В цялата Вселената това нещо буквално буквално изсмуква живота от разпръснатите из целия космос галактики.

И въпреки че извършителят на престъплението все още не е открит, изследователи от Международния център за радиоастрономически изследвания (ICRAR), който се намира в Австралия, с всички сили се опитват да решат този мистериозен случай.

След като изучили повече от 11 000 галактики с телескопи от проекта Sloan Survey Digital Sky и Project Legacy Fast ALFA в обсерваторията в Аресибо,  екип от учени е стигнал до заключението, че това може да бъде свързано с  процеса на така нареченото „приливно източване“, което заставя газа да напуска галактиките.

И всички индикации са, че този процес вероятно се среща в космоса много по-често, отколкото се смяташе досега. В действителност, това е бърза смърт, защото без газ галактиката не е в състояние да произвежда нови звезди. Резултатите от проучването на изследователската група от Австралия бяха публикувани в списание „Месечни бележки на Кралското астрономическо общество.“

Графично представяне на процеса на приливното източване може да се види във видеото:

В такъв случай кой е главният заподозрян в това престъпление? Най-вероятно, според учените, това не е нещо друго, а тъмната материя – мистериозна, невидима субстанция, на  която, според съвременната астрономия, се падат  най-малко 27 % от цялата маса на Вселената. И сега може да се окаже, че тъмната материя е истински престъпник от междугалактически мащаби.

„Като част от жизнения цикъл на галактиките чрез тях може да преминат различни по големина ореоли от тъмна материя, която според масата си варира от масата на нашия Млечен път до ореоли с маса хиляда пъти повече,“ – казва Тоби Браун, ръководител на изследването и кандидат за докторска степен в Международния център за радиоастрономически изследвания.

„Тъй като галактиката практически преминава през тези огромни ореоли свръхнагрятата междугалактически плазма, разположена между тях, започва да смуче за себе си газ в резултат на  процеса на приливното източване.“

Изследователите не само предполагат, че приливното източване е по-чест, отколкото се смяташе досега, феномен, те също така считат, че този процес може да се случва в рамките на малки и големи галактични групи, както е показано във видеото тук:

„Нашите наблюдения показват, че подобен процес може да се случва и в много компактни галактични групи, в които има само няколко галактики, притежаващи много по-малко концентриран запас от тъмна материя. Повечето галактики във Вселената са в точно такива малки групи, в които броят на галактиките може да е  две или няколко“.

Като цяло тази приказка е без щастлив край. При по-тежки случаи галактиката се оказва изцяло изсмукана. Но никой не казва, че нашата Вселена е много весело място, където се случват само положителни космологични събития.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *