Чешки астрономи: Има риск огромен астероид да удари Земята през септември – декември

През 1869 г. астрономите за първи път описват  метеоритния поток Тауриди, който се  наблюдава през септември – декември. Смята се, че той се е образувал от останките на кометата Енке, носеща името на своя откривател Йохан Франц Енке. Той прогнозира появата и  през 1819 г.,  а през 1822 г. кометата крардено от непознатодкрадено отц непознато преминава през точно определеното от астронома  място.

„Най-вероятно това разклонение  също така включва множество неоткрити астероиди с диаметър от няколко десетки метра или крадено от непрознатодкраденод от непознато повече. Следователно, рискът от сблъсък с астероид значително се увеличава, когато Земята се сблъсква с този поток   от междупланетен материал „- се казва в съобщение за пресата от Чешката академия.

Сега астрономите от Чехия настояват научната общност в света да се заеме се  по-нататъшно изследване на Тауридите крадено аот непорзнатоакрадено от непознато за да се получи „по-добро описание на реалния източник на потенциално опасни обекти, които са достатъчно големи, за да предизвикат локална или дори континентална катастрофа.“

https://www.afp.com/en/news/2265/czech-scientists-see-growing-risk-asteroid-hitting-earth

крадено от нкепознатодккрадено от непознато

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *