Мистерии: Какви тайни крият сенките?

Към  сянката на човека някои народи се отнасят с уважение и внимание. Вярвало се е, че ако се прескочи сянката на човекa, това ще му донесе беди и  нещастия.

Древните славяни са вярвали,  че ако човек вече не хвърля сянка, това вещае неговата предстояща смърт. Познавайки   магическите особености на сянката – този  двойник на човека, те са ги използвали за магически ритуали.

За да засилят любовните връзки използвали   сянката –    сянка  от  Слънцето, а още  по-добре от Луната, като така символично привързвали съответния човек към себе си, дрехите си, или се опитвали  да я  затворят в  буркан, с плътно затворен капак.

Можело дори да се събере прах от там, където е лежала сянката на човека, или пръст от мястото и, да се  постави в торбичка и винаги да се носи до тялото.

Магическите свойства на човешките сенки са  използвани и срещу зъл човек и  уроки. Ако лошият човек често посещавал къщата, с очевидно недобри намерения, незабележимо, като изпращали  посетителя, притискали  неговата сянка на пода, а  след това помитали мястото и изхвърляли боклука далече от къщата. В древността внимавали да не настъпят  сянката на човека  без особена необходимост.

Така например, ако идвали на гости бъдещите сватове, се опитвали да не настъпват техните сенки, иначе  годежът можел и да не се състои.

Обичайното  гадаене е стигнало и до нас – гадае се на  смачкана хартия.

За да направят  това  момичетата вземали лист хартия и обикновена чиния без украса. Мислено произнасяли желанието си като мачкали с ръце хартията.

Хартията трябвало да се намачка леко, не много, и  да се постави в  обърнатата чиния, така, че сянката от хартията да пада на стената и да се вижда ясно, а лампата на тавана не се пускала. След това зад смачканата хартия се палела свещ и се  наблюдавала сянката на стената.

Можете да интерпретирате по своя воля.

Ако се забелязва  силует на човек или глава – това е на среща или запознанство.

Ако се виждал силует на животно –  късмет.

Дърво – препятствие.

Стена от дървета – неразбиране от страна на роднините.

Врата  – скоро се чакали гости, а къщата имала различна трактовка, богата къща – богатство, друга трактовка пък гласи, че е на   бедност, малка къщурка или барака,  напротив –  богатство,

Планина, хълм –  самота.

Но за да не могат  духове да  изкривят гадаенето, сваляли или покривали огледалата, и дори сваляли  своите украшения – фиби за коса, гривни,  часовници,  пръстени.

Мистериозни „зли сили“ погубиха истински „ловец на духове“

Известният ловец  на духове Гуарав Тивар е починал  в Индия при  мистериозни обстоятелства. На тялото на 32-годишния любител на  паранормални явления е открита загадъчна черна ивица. Откъде се е появила… Continue reading „Мистериозни „зли сили“ погубиха истински „ловец на духове““

Ловци на духове записаха разговор … с духове (аудио)

Какво да правим, ако в дома ни се появят призраци? Разбира се, за да се обадим на ловците на духове. Именно така постъпил и жителят на щата Вашингтон жител Kит… Continue reading „Ловци на духове записаха разговор … с духове (аудио)“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *