Челен опит от Швеция: Все повече деца се отнемат от семействата им

deteСпоред Асоциацията на шведски общини и областни съвети, броят на малолетните и непълнолетните, които социалните служби  са преместили в други семейства,  е нараснал за  10 години от 6000 до 8000 през миналата година.

Такава мярка – отнемане на  малолетно дете от родното  семейство, и преместване в друго – се използва в случаите, когато атмосферата в семейството на детето се определя като носеща  вреда за него –  Комисията стига до заключението, че детето или е зле обгрижвано, или съществува риск, че младият човек може да причини вреда сам на себе си (деструктивно поведение).

Координаторът в Асоциацията на общини и областни съвети в Швеция Ing-Marie Wieselgren вярва, че това увеличение се дължи на факта, че обществото става все по-често пoдава сигнали, отколкото преди.

„Ние  увеличихме нивото на информираност, разпространявайки  информация сред обществеността за необходимостта да се уведомяват съответните органи, ако има подозрeния, че детето е малтретирано. Ето защо, винаги има риск от нарастване на броя на случаите, в които мненията се различават, и в такива случаи, решения се вземат от съда „- смята Wieselgren.

В действителност, броят на съдебните решения за принудително преместване  на малолетно дете в приемно семейство, дом (или за лечение, например наркомания) се е увеличил в административните съдилища  4 пъти: от 500 съдебни решение през 2003 г. до повече от 2000  10 години по-късни ( 2013 г.). Увеличава се и броят на жалбите срещу съдебни решения.

Sverigesradio

Сега в Швеция, скоро и навсякъде ….

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *