Сензация: Замразиха човек и го спасиха от смърт

Британски лекари с помощта на студa върнаха към живота момиченце, което на практика не e имало никакъв шанс за оцеляване.

По време на раждането се разкъсва плацентата. И детето се ражда без признаци на живот. През първите си 25 минути момичето не можело дори да диша.
Лекарите от болницата в Кембридж успяват да възстановят дишането му, но положението е критично – в дългосрочен план недостигът на кислород води до увреждане на мозъчните клетки. А време за размисъл не е имало. Лекарите са били принудени да направят само едно – да понижат температурата на тялото на момиченцето до 33 градуса.

„Ние решихме да охладим тялото на детето до 33 градуса и половина, а нормалната температура знаете, че трябва да е 37. След това го увихме в специално одеало, с което да се запази същата температура на тялото и да я съхраняваме така 72 часа „- казва лекарят Toпун Остин.

„Нашата цел беше намаляване на температурата в областта на мозъка. Тя трябваше да бъде под 34 градуса – обяснява консултантът лекар Vidya Garikapati. – По този начин се увеличава обмяната на веществата. Това помага на мозъка да се възстанови бързо от получените увреждания. „

В условията на кислороден глад децата или не оцеляват, или в повечето случаи се стига до сериозни усложнения, които сериозно повлияват на живота им по-нататък. Но лекарите не откриват никакви проблеми в Ела.

„Беше ужасно – мозъчни увреждания, 25 минути безжизненост – припомня си майката на момичето Рейчъл Клекстън.
– Лекарите взеха детето в Кеймбридж. Аз не знаех какво ни очаква. „

Успешното използване на изкуствена хипотермия за новородени, според специалисти, може да се превърне в едно от най-големите постижения в областта на медицината през последните двадесет години.

Лекарите все още внимателно говорят за успех.
Ще отнеме няколко години за да се гарантира, че децата нямат никакви усложнения. Зад тях ще се следи внимателно от лекарите. Но чудото вече се случи: малката Ела е жива и здрава.

През миналото лято, лекарите в Обединеното кралство буквално замразиха четиримесечния Финли Бъртън за да върнат към нормалното функциониране сърцето му след сложна операция.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *