Пътепис – Турската част на Кипър – Никозия

До 1960 година Кипър е колония на Великобритания, като след това получава независимост. През 1974 година след насилие между гърци и турци, близо една трета от острова е окупирана от турски войски и така до ден днешен, Кипър е разделен на Гръцка и Турска част.

IMG_0120

Снимка от началото на пешеходната зона в турската част на Никозия – стария град.

Двете части се различават предимно по архитектура и оживеност на улиците. Гръцката част е по-оживена, но да не забравяме, че тя е страна членка на ЕС и това вероятно води повече туристи там.

Също така Кипър е офшорна зона в която са влезли много пари и е развиван туризма на острова с огромно количество заеми от банките, за това и вероятно гръцката част е по-развита.

Турската част има свой колорит, архитектура, ориенталски привкус, повече видима беднотия, повече стоки и магазини на известни западни марки. Всъщност и в Гръцката част има маркови магазини, но някак турската е по-ориенталска, не толкова добре развита. Все пак това е само за Никозия.

IMG_0121

IMG_0126

IMG_0134

Една от големите джамии в центъра на турската част на стария град.

IMG_0142

Административна сграда.

IMG_0154

Президентския палат на Турския президент.

IMG_0160

На връщане към Гръцката част, отново административна сграда в центъра.

Двете части много си приличат, но и колоритно се различават. И в двете части има хора с колички продаващи мандарини, плодове, ядки и др. И в двете части има кафенета, магазини и ресторанти, но някак в турската част е по-спокойно, не толкова силно туристически като в гръцката част.

Ако имате въпроси, ще се радвам да отговоря.

Следва – село Педулас – Кипър.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *