Риби се научиха да си произвеждат храна сами

Гмуркачът  Скот Гарнър, занимаващ се с подводни изследвания в района на Големия бариерен риф (Австралия), за първи път в историята на науката е  снимал риба, която използва камък като работен инструмент.

Скот изучавал коралите, когато чул странен звук. Оглеждайки се наоколо, видял риба  зеленушка (blackspot tuskfish – Choerodon schoenleinii), която държала с устата си   мидена черупка и я удряла от  камък на морското дъно. Скоро раковината се спукала и рибата глътнала съдържанието и.
Гарнър успял да заснеме целия процес от началото до края.
Преди тези снимки не е имало никакви реални доказателства, че рибите са в състояние да направят подобно нещо.

Калъм Браун,  еколог от Macquarie University (Сидни) казва, че тези снимки са фантастични,  поради факта, че доказват наличието на интелект у рибите. Възможността да се получава храна при привидно невъзможни условия,  със сигурност е в резултат на процес  на мислене.

В природата с това може да се похвалят   примати, ползващи тояги и камъни, слонове, някои птици, но никога в такъв процес не е наблюдавана риба. Макар, че е вероятно просто никой да не е виждал това.

Въпреки това, експертите твърдят, че за доказателства  за признаци на интелигентност е необходимо оръдието да е създадено от животното, а не само подбрано от него.

Но д-р Браун се надява, че за рибите ще се направи изключение. Те нямат крака или лапи, за да си направят сами оръдие на труда, а само плавници..

Related Posts

One thought on “Риби се научиха да си произвеждат храна сами

  1. Тъй е, тук имаме потвърждение на това, че в природата нищо не се губи… рибите започват да притежават интелект, ами да след като човеците са започнали да го губят… сега поне съм спокоен, че ние човеците като се самоунищожим… ще има други интелигентни същества на Земята които ще поемат щафетата…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *