Учени от САЩ за безопасността при добив на шистов газ

Учени от Института по енергетика в Университета на Тексас в Остин са стигнали до извода, че оспорваната практика за добив на шистов газ по метода на хидравличното разбиване (хидрофракинг) не е пряко свързано със замърсяване на подпочвените води.

Техниката за  хидравлично разбиване предполага използването на  огромни количества вода, пясък и химикали, които под високо налягане се вкарват в скалите,  освобождавайки така природен газ. Най-често се чува мнението, че производството може да замърси подпочвените води и да причини сериозни щети на околната среда, а липсата на мащабни и задълбочени  изследвания на този проблем затрудняват оценката на   дългосрочните ефекти от добива на шистов газ.

В ново изследване на съвременния добив на шистов  газ, учените са заключили, че за много от проблемите, които традиционно се свързват с метода на хидрофракинга, всъщност има други причини, като например незадоволителното качество на материалите или нарушение на технологията.

Изследователският екип е разгледал данни за замърсяването на подземните води на трите места за производство на газ от шисти: Barnett Shale в северен  Тексас, Marcellus Shale в Пенсилвания и Haynesville Shale в Луизиана и  източен Тексас.

Установено е, че природният газ, открит във водата в  близост до няколко кладенци за добив на газ от шисти, е имало и преди началото на добива, което означава че няма нищо общо с хидравличните разрушения. В същото време традиционните разработки на газови находища крият още по-голям риск за подпочвените води от хидрофракинга, но те се правят далеч от жилищните зони, така че въздействието върху околната среда предизвиква  по-малка загриженост сред гражданите.

Проучването също така показва, че за  60 години използване на хидрофракинг  не е имало нито една  екологична катастрофа. В същото време учените подчертават: проучването не означава, че замърсяване на подземните води в резултат на въздействие върху  подпочвените слоеве е невъзможно. Замърсяване може да възникне и по други начини, например, чрез разливане  на подземните води. Въпреки това, хидрофракингът не е по-опасен,  в сравнение с други технологии за добив на полезни изкопаеми, които сами по себе си нарушават екологичното равновесие и имат отрицателно въздействие върху околната среда.

http://www.cnews.ru

Related Posts

2 thoughts on “Учени от САЩ за безопасността при добив на шистов газ

    1. Те още малко ще изкарат проучване, че видите ли е полезно за здравето добива на шистов газ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *