Древните хора са поумнели защото са пили бира

Появата на технологията за правене на бира е довела до бързото развитие на съвременната цивилизация, твърдят археолозите от Канада.

Пивоваренето, което е възникнало още в каменната ера, е сложно само по себе си, а още по-трудно е било за древните хора да получават суровини за тази напитка. Но желанието да се получи все повече бира е било отличен стимул за развитие на нови инструменти.

„Нашите предци дотолкова обичали да пият бира, че  много бързо са се научили как да я произвеждат колкото се може повече“ – казва археологът Брайън Хейдън от Фрейзеровския университет. Той казва още, че развитието на пивоварната технология се е случила от историческа гледна точка  просто светкавично – за някакви си  50-100 години.

Земеделието се заражда в периода на неолита, преди около 11 500 години. Населявалите тогава Югозападна Азия хора  са пионери в използването на диви житни растения, които са били по-късно опитомени. Употребата за храна на ечемик и ориз преди неолита е било практически невъзможно. Археолозите са доказали, че за преработката на зърнени култури на древните хора са им били  необходими сложни инструменти и много време.

„Самото зърно за нашите предци е било свещено. Много е трудно са го получавали, но то им е давало живот. В чест на на зърното е имало празници, които по-късно се превръщат в нещо като сегашните бирени фестивали.

Технологията за производство на бира се смята за една от най-древните. Така например е известно, че преди 9 хиляди години във Вавилон е имало  повече от 15 разновидности на напитката. За тази цел са се  използвали ечемичен малц и пшеница. Вавилонското пивоварно изкуство  прониква  и в  народите, обитаващи Кавказ. По този начин бирата , а с нея и цивилизацията, се разпространяват в древен Египет, Персия, Гърция и Рим, в Испания, Франция и други европейски страни.

“ Така производството на бира бързо се превръща в свещенодействие в  европейската култура“, – казва Хейдън.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *