Според учените жените вече са ненужни

С помощта на технологията на стволовите клетки учени успяха да направят биологична сензация. След поредица от сложни манипулации на генетичния материал на две мъжки мишки бяха получени здрави поколения от тях.

Специалисти по репродуктивна медицина от Тексас успяха успешно да завършат експериментите с клетки от ембриони на мишки от мъжки пол, чиято цел е била  да се създадат  индуцирани плурипотентни стволови клетки. Така наречените IPS-клетки представляват възрастни стволови клетки, чиято особеност се състои в това, че са в състояние да се преобразуват обратно – в ембрионални стволови клетки.

В процеса на тази трансформация, ядрата  на клетките  загубили генетичния материал на мъжката хромозома Y. Получените ХО клетки били  имплантирани в ембриони от донорни мишки и имплантирани в женски мишки,  заместители на майка. Родените тях мъжки мишки вече имали пълен наследствен XY материал. По този начин потомството носело първоначалния генетичен материал от двама различни бащи, без да вземе генетичен материал от междинната си майка.  Родените по този начин мишлета са   напълно здрави, казват изследователите.

Въз основа на женски генетичен материал генетиците вече са готови да синтезират мъжки полови клетки – сперматозоиди. Директорът по научната дейност Д-р Ричард Берингер смята, че в бъдеще технологията може да бъде развита до ниво, когато ще   се прилага и на хората.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *