Най-агресивните и инвазивни същества на планетата – IV част

Историята на Австралия изобилства с примери за неуспешно  внедряване на нехарактерни живи организми. През 1935 г.в  австралийския Куинсланд за борба с насекоми вредители на захарна тръстика са пуснати  60 000 тръстикови жаби, но гъсталаците от захарна тръстика не се харесали на тези земноводни и те се разпръснали навсякъде, оставяйки  насекомите в отлично здраве.

Някои от тези тръстикови жаби може да достигнат 40 см дължина. От лош апетит  също не се оплакват и ядат всичко което им се появи на пътя. За съжаление, токсичните вещества, които се отделят им  не допадат на австралийските хищници  и най-сухият континент в света за пореден път се изправя пред неконтролирано нарастване на броя на  чужденците.

Какви ли  не начини за борба с тръстиковата жаба не вземат австралийците. За да се справят с тези земноводни  дори са използвали  котешка храна. Разпръсквайки я  до „домовете“ на жабите, учените така привлекли вниманието на мравки, които се нахвърлили  върху земноводните и тяхното потомство. В резултат,  мравешките атаки убиват почти 80% от потомството на тръстиковите и жаби.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *